Dem Parti 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerindeki afişlerinde “ Bizden Alınanı Geri Almaya Geldik” sloganını kullanarak propaganda yaptılar ve  Seçim sonucunda alınanı geri almayı başardılar.

Dem Parti 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerindeki afişlerinde “ Bizden Alınanı Geri Almaya Geldik” sloganını kullanarak propaganda yaptılar ve  Seçim sonucunda alınanı geri almayı başardılar. 

DEM PARTİ KAÇ BELEDİYE KAZANDI ?

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin DEM Parti'nin kazandığı belediyeler kesin olmamakla birlikte netleşmiş durumda. Peki, DEM Parti kaç belediye kazandı? DEM Parti Yerel Seçimlerde ne kadar oy aldı? DEM Parti hangi büyükşehirleri kazandı? 

DEM PARTİ YEREL SEÇİMLERDE KAÇ OY ALDI ?

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre belediye başkanlıkları yarışında DEM Parti 2 milyon 609 bin 802 oy alarak oy oranı Türkiye genelinde oyu  yüzde 5,68 oldu. Bu verilere göre DEM Parti, Yeniden Refah Parti’sinden sonra 4. parti olarak kayıtlara geçti.

DEM PARTİ KAÇ BELEDİYE KAZANDI ?

DEM Parti 3 büyükşehir, 10 il, 65 ilçe ve 7 belde kazanarak toplamda 82 belediyeyi kazanmayı başardı. 

DEM PARTİ HANGİ BÜYÜKŞEHİRLERİ KAZANDI ?

DEM Parti'nin 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri'ni kazanmayı başardı.

BELEDİYELERE KAYYIM ATAMALARI BAŞLADI

Kayyım atamalarını hatırlayalım; HDP Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde üç büyük şehir Belediye Başkanlığını kazanmıştı. Diyarbakır'da Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin' de Ahmet Türk ve Van'da Bedia Özgökçe Ertan Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişlerdi.

YERLERİNE KAYYIM ATANDI

19 Ağustos 2019 günü sabahın erken saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine  kayyım atanmıştı. Yani 23 Mart 2020 tarihi itibarıyla HDP'nin 3 büyükşehir, 2 il, 29 ilçe ve 3 belde belediyesine kayyım atandı.

Görevden alma öncesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında ağır ceza mahkemelerinde süren 9 soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında 6 soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında ise 7 soruşturma yürütülmekteydi. Söz konusu belediyelere 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gerçekleştirilen 2016-18 Türkiye  tasfiyeleri sırasında da kayyım atanmıştı.

PEK ÇOK İLDE PROTESTO GÖSTERİSİ YAPILDI

Belediye başkanlarının görevden alınması sonrası pek çok ilde protesto gösterileri düzenlendi. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı ve yerlerine söz konusu illerde görev yapan valiler atandı. Ardından belediye binaları yüzlerce polis ve çelik bariyerlerle ablukaya alınarak binalarda arama yaptı.

Bakanlık görevden almaları belediye başkanları hakkındaki soruşturmalara dayandırdı. Buna karşın belediye başkanlarının haklarında herhangi bir hüküm yokken, görevden alınması eleştirilere neden oldu. Atamaların ardından belediyelerin internet siteleri kapatıldı. Gelişmeler sırasında 418 kişi göz altına alındı. 

İçişleri Bakanlığı 2016-18 Türkiye tasfiyeleri sırasında "terörle iltisak" nedeniyle işten çıkartılanların tekrar işe alınmasının atamalara gerekçe olduğunu bildirdi. Atamanın ardından Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerindeki daire başkanı ve şube müdürlerinin de aralarında bulunduğu bazı belediye çalışanları gözaltına alındı. Van'daki Belediye Meclisi, kayyım olarak görevlendirilen Vali Mehmet Emin Bilmez tarafından gönderilen yazıyla feshedildi.

 Devam Edecek: Avrupa”dan tepki