Kıymetli okurlar bugün sizlere makale değil de, bir röportaj yayınlamak istiyorum. Diyarbakır’ımızın tarihinde simgeleşmiş isimleri size ayrıntılı tanıtarak bir röportaj serisi yapmayı düşündüm.

Kıymetli okurlar bugün sizlere makale değil de, bir röportaj yayınlamak istiyorum. Diyarbakır’ımızın tarihinde simgeleşmiş isimleri size ayrıntılı tanıtarak bir röportaj serisi yapmayı düşündüm.  Osmanlı döneminde meddahların söylediği gibi yazıma başlayayım. Siz okurlardan, özellikle elinde mikrofonla hayatı insanlara soru sormakla geçmiş usta gazetecilere “Sürçü lisan edersem affola.” demek istiyorum.

           Diyarbakırspor’un efsane kalecisi Ali Tekiner desem herkes bir an düşünecek. Bilinen lakabıyla Kaleci “Lastik Ali” desem, yaşıtlarımın gözleri buğulanacak maziye dalacaklardır. Ali Tekiner Mardinkapı’da Alpaslan İlkokulu öğretmeniydi. Alipaşa ilkokulunda beni 5 sene okutan öğretmenim Azize Tekiner’in eşi olur. Büyük postanenin arkasındaki evleri benim ikinci adresimdi. Benim sadece öğretmenim degil, evlerinde yemek yediğim, Dersle ilgili konularda yanına gittiğim iyilik perisi bana okumayı, araştırmayı sevdiren ikinci annemdi.

Sayın Ali Tekiner futbola nerede başladınız? Lastik Ali lakabı nasıl oluştu? - Doğduğum ilçede Ergani gençlik futbol takımında başladım. Ergani Gençlik- Karacadağ  Spor maçı vardı. Ben 16 yaşındaydım. Abim maça geç gelmişti.  “Maç kaç kaç” oldu diye sorunca h,ç tanımadığı seyirciler  “Kimse Ergani Gençliğe gol atamıyor ki, öyle bir kalecileri var ki lastik gibi, bütün gol pozisyonlarını kurtardı. O günden sonra ismim “Lastik Ali” kaldı. Milli takım Antrenörü Sabri Kiraz Hatay'da genç milli takıma seçti.

Diyarbakırsporla ilk mukaveleniz ne zaman oldu. -Diyarbakır Belediye Başkanlığı’na seçilerek üç dönem bu görevde kalan, Diyarbakırspor’un kurucu ilk başkanı olan Nejat Cemiloğlu ile imzaladım. Sizin gazete cegamedya’ya hiç kimsede olmayan imza töreni fotoğrafımı hediye edeyim. Burada ben, Nejat Cemiloğlu ve Diyarbakır Noteri var. Diğer fotoğraf ise ilk çıktığım maçlarda takım arkadaşlarım.

Şair Kadri göral sizden şöyle bahseder; Lastik Ali o kadar beyefendi insandı ki İnsan ona gol atmaya utanırdı, Begler şehri Diyarbekir'de Beginden forvetine, Kalecisinden malzemecisine Herkes lakabıyla anılırdı. İlk kadrolarda arkadaşlarınızdan kimler vardı? -Yıldızsporile Diclespor kulüplerinin her birinin bir rengini, kırmızı ve yeşili alarak, birleşmesi üzerine Diyarbakırspor Kulübü kuruldu.

Karpuzun yeşili ve kırmızısını simgeler. Ben Lastik Ali, Boğa Emin, Şorik Veysi, Hoşxoş Emin, Cemil Kaplanoğlu, Apollo Naif, Kenan Özbek, Kireçci Şeyhmus, Abdulkadir Çulcu,  Beton İsmail, , Mehmet Ali Biçer Ceylan Emin, Arap Eyüp, Doşo Mahmut, Kampo Cahit, Kel Nazmi, Herif Ahmet, Naci, İhsan Özbek ve Kaptan Muzaffer…

Kuruculardan ve yönetimden kimlerle tanışıyorsunuz. -İdareci Nejat Dilan, İzmir’de Altay- Diyarbakırspor maçında tanıdıgım Başkan Yaşar Şerbetçi. Diyarbakırspor’un kurucularından maddi ve manevi birçok katkısı olan sevilen sayılan bir insan olup, tatlı dili ve yardımseverliği ile gönüllerde taht kurmuş Hacı Abdurrahman Özbek’i unutmamak gerekir. Ne yazık ki 1995 yılında hakkın rahmetine kavuştu.

Görselde Lastik Ali ve Diyarbakırspor’dan takım arkadaşları ve1970 yılı Alpaslan İlkokulunda öğretmenlik yaparken öğrencileriyle hatıra fotoğrafı.

Unutmadığınız bir anınız var mı; -Diyarbakırspor-Trabzon Sebatgençlik spor maçında olaylar çıkmıştı. Seyirci sahaya indi, Bizler misafir takımı futbolcularını soyunma dolaplarına sakladık. Çünkü bizim arkadaşlarımızdı. Onlara bir şey olur diye çok korkmuştuk. Futbolda rekabetten önce misafir takımın güvenliği öncelik taşır. Dostluk ve profesyonellik bunu gerektirir.

Öğretmen olduğunuzu biliyoruz, öğrenim hayatından bahseder misiniz.  -Eskiden Ergani’de köy enstitüsü olan, sonradan Dicle İlköğretmen okuluoldu. Eşimle birlikte okuduk. Okul müdürümüz Osman Bektaşoğlu'ydu. Eşim Azize Tekiner ile ilkokuldan beri arkadaşız. Bir tarım öğretmenimiz vardı bir görev verdikleri zaman beraber giderdik “yemin ederim bunlar ileride evlenecekler” demiş.

Fotoğraf : 1972 senesi efsane kalecilerinden Lastik Ali, O dönemin Galatasaraylı eski futbolcu sonradan Galatasaray ünlü teknik direktörü Gündüz Kılıç ve Kaptan İsmail Tekoğlu. Sağda 50 yıllık evli genç aşıklar Ali ve Azize Tekiner. 

1970 yılında biz okul olarak Benusen mesire alanında piknik yaparken sizin maçta sakatlandığınız haberi geldi. Eşiniz Azize Hanım Faytona binip hastaneye gitti. Alipaşa İlkokulu mezunu arkadaşlarım merak ediyor. Sonra ne oldu? - Kürek kemiğim ciğerime batmıştı. Bu olaydan sonra bir buçuk sene top oynayamadım antrenmanlarda biri üzerime geldiği zaman ürküyordum.

Yurtdışında yaşamış olsaydınız, İzmir’imi yoksa Diyarbakır’ımı tercih ederdiniz. -Memleket özlemi hala içimde ukdedir. Diyarbakır’da oturmayı tercih ederdim.

Ali Tekiner İzmir’in Karşıyaka semtinden Diyarbakır’daki tüm sevenlerine sevgilerini yolluyor. Cega Medya olarak da efsane kaleci Lastik Ali ve kıymetli eşi Azize hanımefendiye saygılarımızı sunuyor, Memlekete geldiklerinde Ergani yolunda elimizde Azize hocamın çok sevdiği bir demet nergis çiçeği, çarşı ekmeği arasında teze ciğer kebabı ve burmalı cevizli kadayıfla bekleyeceğimize söz veriyoruz.