Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan tespitlere göre, 287'si çocuk olmak üzere toplam 11 bin 15 kişinin uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan tespitlere göre, 287'si çocuk olmak üzere toplam 11 bin 15 kişinin uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı. 

Bunlar içinde en dikkat çekici olan ise çocuklar. Küçük yaşta çocukların uyuşturucu kullanması inanılır gibi değil.  

Açıklanan rakamlar Güneydoğu ile ilgili. Ancak, sorun sadece bu bölgeyle sınırlı değil. Uyuşturucu maalesef Türkiye'nin bir gerçeği. Açıklanan bu rakamlar, buzdağının görünen kısmı. Son zamanlarda uyuşturucu kullanımı ile ilgili ortaya çıkan tablo gerçekten ürkütücü boyutta. 

Sentetik uyuşturucu bağımlılığı ve ölüm konusunda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Uyuşturucu kullanım yaşının çeşitli kaynaklarca 9'a kadar düştüğünün belirtilmesiyle ilgili tablo, acil bir çözüm gerektiğini haykırır gibi.

Gençlerimizin uyuşturucuya bulaşmasını engellemek adına yıllardır yürütülen çalışmaların yeterli olmadığı görülüyor. Yıllardır bu konuda yapılan çalışmalara rağmen uyuşturucu kullanımının, düşmememesi, aksine artması da bunun göstergesi. Yani çeşitli kamu kurumlarında özel rehabilitasyon merkezleri oluşturmanın bu sorunun çözümünde etkili olmadığını gösteriyor.

Bu sorunu çözmek için toplumun tüm kesimlerini içeren kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var. Sorunun köklerini anlamak ve çözüm yollarını belirlemek için derinlemesine bir çalışma şart. 

Soru şu; Gençler ya da çocukları uyuşturucuya yönelten nedenler nelerdir? Ekonomik sorunlar mı, gelecek kaygısı mı ya da başka nedenler mi? Öncelikle bunlar belirlenmeli ve bu nedenler üzerinden hareket edilmeli. Bunları belirleyip etkili yöntemler geliştirilmemesi halinde sorunun çözümü mümkün olamaz.

Toplumsal bir sorun olan uyuşturucu bağımlılığı, sadece bireyleri değil, tüm toplumu etkiler. 

Unutmayalım ki, bu sadece bir kişinin veya bir ailenin sorunu değil, toplumun sorunudur.