Kıymetli okurlar; Müthiş bir haberim var. Önümüzdeki yaz istemediğiniz kadar bedava karpuz yiyeceksiniz.  Üstelik normal bir karpuz değil, Güvercin gübresiyle Hevsel bahçesinin Dicle nehri kenarındaki bereketli topraktan yetişme dünyaca ünlü bir karpuz sürme çeşidi Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşittir.  Dış kabuk rengi parlak olup, yeşil zemin üzerine uzunlamasına koyu yeşil geniş dilimler halinde çizgili bir görünüme sahiptir. Rengi kırmızı ve oldukça tatlıdır. 

 Yazın yüzlerce Bedava karpuz yapacağınız tek şey banka hesabıma bir karpuz parasına eşdeğer 10 doları bankadaki dolar hesabıma yatırmanız ve sisteme dâhil olmanız için en az 10 arkadaşınızı ikna etmeniz gerekmektedir. Arkadaşlarınızdan birisi 10 kişilik bir grup daha getirirse o başta aldığım Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki ilk Hazine Bakanı ve mali sisteminin kurucusu. Alexander Hamilton’u iade edeceğim. Yok canım yanlış anlattım, adamın kendisini değil, zaten adam ölmüş. Onun resmi olan 10 doları iade edeceğim. Gördünüz mü tek kuruş bile yatırmadınız. Çevrenizdeki en Samimi arkadaşınızı ikna ederek, teyzenizin son parası olan sandıktaki kefen parasını,  dayınızın hac için biriktirdiği parayı, tanıdık esnafın ödeyeceği vergi için ayırdığı parayı ikna ederek sisteme katabilirsiniz.  Sonunda yazın istemediğiniz kadar karpuzu çekçek Xalo Remo ile kargo parası almadan Sur içindeki evinize kadar teslim edeceğim. Kışında biriktirdiğiniz karpuz çekirdeklerini de eşiniz Ayşo bir güzel çitler,beni anarsınız.  “Dev karpuz”.projem nasıl çok cazip bir teklif degil mi?

Şaka bir yana bu Sarıpişo Alipaşa mehlemizde elimizde büyüdü. Bugüne kadar bir yanlışını duymadık derseniz çıra gibi yandığınızın resmidir. Gerçi bazıları beni şöyle savunacak; Umreye Allah rızası için gidenleri tenzih ederek  “Bahın adam umreye hanımıyla getmiş, dua ederken resmi var, dönüşünde 41 koyun kurban kesmiş. Huzurevlerinde fakir ailelerle dağıtmış. Böyle masum bir insan kazık atar mı” Diyecek. Bir başkası da sakızcı Memoya toptan gıda tükeni açmış. Bizim Hikoyu evlendirmiş, evini döşemiş, Deli Yaşo’yu Elazığ tımarhanesinden çıkarmış, ölünceye kadar evinde bakacakmış” en sonunda birisi kızarak “Niye inanmısan sosyal medya hesaplarında ispatlı fotrafları var. Hatta dün twitterde paylaşmış. Benusen mehlesindeki bütün evlere birer çeyrek altın dağıtmış.”

Evet hayali bir ponzi sistemi “Dev karpuz” projemi anlattım. Hadi hayata geçti diyelim. Şimdiden olacakları anlatayım diyelim ki 300 kişi katıldı. Sisteme katılan ilk 100 kişi gerçekten yaz boyunca karpuz yiyecekler. Saadet zinciri sistemi en son gelenlerin baştaki ilk100 kişinin karpuzuna gideceğinden onlar gerçekten sınırsız sürmeli karpuzuna doyacaklar. Sonradan katılım azalınca sistem illaki bir yerde tıkanacaktır. Sona kalanlara belki birer kilo acur veya kitti (şivemizde kelek) alabilirler. İsterseniz sisteme yüz bin kişi katılsın. Yeni üye kazandırmayınca mutlaka bir gün koro halinde ünlü İngiliz Abba grubunun sanki ponzi sisteminin özeti gibi olan ”Mani,mani, mani” şarkısı söyleyeceklerdir.

In my dreams I have a plan

If I got me a wealthy man

I wouldn't have to work at all, I'd fool around and have a ball

Money, money, Money

Anlamı

Rüyalarımda bir planım var

Zengin bir adam olduğumu  söyleseydim

Hiç çalışmama gerek kalmazdı, oyalanır ve top oynardım

Para para para

 Özetle ponzi yani Türkçe adıyla saadet zinciri yöntemini ilk defa Charles Ponzi uygulayınca sanki tıpta yeni bir hastalık bulmuş gibi onun ismiyle anıldı. Özellikle kuyumcularda ilk duyuldu. Yok tavuk çiftliği, yok güzellik merkezi gibi sistemler hayatımıza girdi. Sistemin elebaşları tüydüler.  Katılanlar ve aileleri perişan oldular. Sürekli ısıtılıp ısıtılıp önümüze değişik şekillerde sürülen tokatlama yöntemi. ponzi mantığı aslında çok basittir ve sistem sizi süslü kelimelerle, olağanüstü yaşamlarla kendine çeker.Tabi bu ponzici dolandırıcılar, çeşitli üçkağıtlar yaparak; ponzi olayını sanki sihirli bir olaymış gibi gizlemeye çalışırlar.

Şuna dikkat edelim. Bankaların verdiği faizden daha yüksek bir gelir vaadi varsa, %99 ponzidir o ve o beladan uzak durun. Başta resmi gibi çeşitli izinler alınmış gibi gözükseler de, Kılıfına uydursalar da açılan soruşturmalar bitene kadar ponziciler tüyer, siz de cepteki sermayenizden olursunuz. Bana göre bu kişiler yakalanırsa sisteme bilerek katılanlara da ufak çapta bir ceza vermeli. Hapishanede tespihle gün sayarken “Kendim ettim kendim buldum, gül gibi sararıp soldum” şarkısını söylemelerine fırsat verilmelidir.

Ponzi hatıra defterindeki yer alan şemanın kurbanları, sanılanın aksine cahil değil çoğunlukla eğitimli insanlar olması düşündürücü değil mi? Bu şemada yer alanlar  Aşçı bahçıvan şoför ve uşağın birbirine sırayla fikirlerini! anlattığı ”aşırı sanatsal” filmleri  hatırlatıyor. Bu işe bulaşan nasıl kurtulacağım diyen arkadaşıma vereceğim tek cevap vardı;  G.O.R.A. filminde Aşçı bahçıvan şoför ve uşağın hikayesine Cem Yılmaz’ın gönderme yaptığı repliğini söylemek zorunda kaldım. “Mavi donun var mı?”

Görseller : Ramazan Sayan ve Murat Sayın

her daim yeni kazıklanacak kişilere ihtiyaç duyan

para kazanmak için, yaşadıkları ülkeden vazgeçerler, kimi zaman sevdikleri insandan vazgeçerler.

Para için sevdiği mutlu olduğu Şeylerden vazgeçerler insanlar.